Browsing ""Blaze Koneski" Faculty of Philology" by Title


Or, select a letter below to start browsing
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Showing results 310 to 329 of 648 < previous   next >
PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
ZBATIMI I METODËS ANALITIKE-SINTETIKE NË ABETAREN E PROFESOR XHEVAT GEGËSDIBRA-ZEQIRI FARKETA1-Sep-2021Article
ZBATIMI I METODËS ANALITIKE-SINTETIKE NË ABETAREN E PROFESOR XHEVAT GEGËSDIBRA-ZEQIRI FARKETA1-Sep-2021Article
Zbatimi i shqipes standarde në Maqedoinë e VeriutHajdari-Qamili, Ajten2020Article
ZHVILLIMI I INTERESIMIT TË NXËNËSVE PËR LEXIMIN E LEKTYRËS SHKOLLOREDIBRA-ZEQIRI FARKETA2023Article
„Автобиографијата“ на Григор Прличев како жанровска парадигма.pdf.jpg„Автобиографијата“ на Григор Прличев како жанровска парадигма во македонската литература од XIX векИскра Тасевска Хаџи-Бошкова2015Article
„Автобиографијата“ на Григор Прличев како жанровска парадигма.pdf.jpg„Автобиографијата“ на Григор Прличев како жанровска парадигма во македонската литература од XIX векTasevska Hadji Boshkova, Iskra 2015Article
Авторот како препејувач и препејувачот како автор.pdf.jpgАвторот како препејувач и препејувачот како автор – за двете преобразби на поемата „Сердарот“Tasevska Hadji Boshkova, Iskra 2013Book chapter
Авторски трансформации на фразеологизмите во македонскиот јазикБиљана Мирчевска-Бошева; Катерина Велjaновска2020Proceeding article
2007_Georgievska_Kirkova-Naskova_Oncevska_Zbornik_Akademsko etc.PDF.jpgАкадемско писмено изразување: стекнување знаења и вештини кај студентите – усовршување на наставниот кадарЕмилија Георгиевска, Анастазија Киркова-Наскова, Елена Ончевска2007Article
Активностите на Комисијата за унапредување на наставата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје како чекор кон преосмислување на постојните концептиОнчевска-Агер, Елена, Малеска, Калина, Тасевска Хаџи-Бошкова, Искра, Китановска-Кимовска Соња и Карапејовски, Бобан2021Article
Анализа на англискиот и на францускиот препев на „Стерна“ од Блаже КонескиКасапоска-Чадловска Милена, Нешковска Силвана, Андреевска Лела2021Article
2015_Kirkova-Naskova_Pravopis_Angliski jazik.PDF.jpgАнглиски јазикАнастазија Киркова-Наскова2015Book chapter
2017_Kirkova-Naskova_Pravopis_Angliski jazik.PDF.jpgАнглиски јазикАнастазија Киркова-Наскова2017Book chapter
Англофоните наслови во едицијата Ѕвезди на светската книжевностБужаровска, Румена2020Article
Антропонимите во македонската фразеологијаБиљана Мирчевска-Бошева; Катерина Велjaновска2019Journal Article
Аргументативните скали како внатрешнојазична нормаПетревски, Бојан2016Article
Аспекти на придавската секундарна предикација во македонскиот јазикПетревски, Бојан2019Article
2008_Kirkova-Naskova_Aspekti na sockult komp etc.PDF.jpgАспекти на социокултурната компонента: јазични експоненти за започнување, одржување и завршување на конверзација во македонскиот јазикАнастазија Киркова-Наскова2008Article
Аспектите на постмодерното раскажување во романите на Лафазановски, Дурацовски и Андоновски- Vermilion Journal 6.pdf.jpgАспектите на постмодерното раскажување во романите на Лафазановски, Дурацовски и АндоновскиДамјаноски, Милан2019Journal Article
Bahtin...PRELOM_izvadok_01.pdf.jpgБахтин и стилското разногласие во македонската литератураTasevska Hadji Boshkova, Iskra 2015Book