06a37aa8dbc00db6e0b5b404fba42d5f.jpg picture
Full Name
Achkovska Leshkovska, Elena
Vernacular Name
Елена Ачковска Лешковска
 
Variants
Ачковска Лешковска, Елена
Achkovska Leshkovska, E.
Ачковска Лешковска, Е.
Achkovska, E.
Ачковска, Е.
 
Main Affiliation
 
Working groups
 
Email
elenaa@fzf.ukim.edu.mk
 
Scopus Author ID
Loading... 2 0 5 0 false
Researcher ID
 
Loading... 3 0 5 0 false

Publications

Results 1-17 of 17 (Search time: 0.039 seconds).

PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
1Автоматските мисли и локусот на контрола како фактори за успешно студирањеАчковска Лешковска, Елена 2011Journal Article
2Верификација на научната методологија за идентификација на надарени ученициАрнаудова, Виолета ; Ачковска Лешковска, Елена ; Спасовски, Огнен 2005Journal Article
3Влијание на менталната обука врз стресот и донесувањето одлуки за употреба на огнено оружје кај припадниците на специјалните полициски силиРистовски, Тоде; Ачковска Лешковска, Елена 2022Journal Article
4Временската перспектива како предиктор на субјективната благосостојба кај македонските студентиАчковска Лешковска, Елена ; Штерјовска, Марија2013Journal Article
5Гарднеровата теорија на интелигенцијата и нејзината импликација во наставната практикаАчковска Лешковска, Елена 2002Journal Article
6Евалуација на процедурите за идентификација на надарените ученици: конфликт помеѓу теоријата и практикатаАчковска Лешковска, Елена 2003Journal Article
7Застапеност на компонентите на љубов кај студенти со различно ниво на емоционална свесностАчковска Лешковска, Елена 2007Journal Article
8Изработка на прашалник за мерење на умствениот склоп (ПМУС) кaj адолесценти од Република МакедонијаПетроска Бешка, Виолета ; Ачковска Лешковска, Елена 2015Journal Article
9Имплицитниот концепт на ,,надарен ученик“ кај наставниците од основни и средни училиштаАчковска Лешковска, Елена 2004Journal Article
10Интелигенција наспроти рационалностАчковска Лешковска, Елена 2017Journal Article
11Концепции за критичкото мислењеАчковска Лешковска, Елена 2010Journal Article
12Позитивна психологија: актуелна состојба, критика и предизвициАчковска Лешковска, Елена 2009Journal Article
13[приказ] Даниел Калеман. Мислење, брзо и бавно.Ачковска Лешковска, Елена 2015Article
14Психолошките карактеристики на учениците како предиктори на нивното академско постигнувањеАчковска Лешковска, Елена 2014Journal Article
15Разлики во стиловите на мислење кај средношколци од машки и женски полАчковска Лешковска, Елена ; Дунгевски, Владимир2006Journal Article
16Структурата на вредностниот систем на наставниците во Република Македонија во периодот на транзицијатаАчковска Лешковска, Елена 1997Journal Article
17Теоретски модели, емпириски докази и неврална основа на процесот на донесување одлукиАчковска Лешковска, Елена ; Цветковска, Јелена2021Journal Article