Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/8321
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPetkovska, Lidijaen_US
dc.contributor.authorNaumovski Johnen_US
dc.contributor.authorPilovski Gjorgjien_US
dc.contributor.authorZhanina Pereskaen_US
dc.contributor.authorChibishev Andonen_US
dc.contributor.authorPetrovski Danilen_US
dc.date.accessioned2020-05-26T15:58:10Z-
dc.date.available2020-05-26T15:58:10Z-
dc.date.issued2003-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/8321-
dc.description.abstractПрикажан е пациент со акутен панкреатитис настанат по труење со антихолинестеразен карбаматен инсектицид (Ланате). По презентација на типичните клинички знаци и адекватниот третман беше нотирана елевација на серумската амилаза. Ензимската активност на амилазата беше секојдневно мониторирана, а највисоката вредност беше 2224 У/Л во серумот и 22875 У/Л во урината. Пациентот беше испишан по 40 дневен третман без секвели. Бидејчи акутниот панкреатит кај антихолинестеразните интоксикации може да е почест отколку што е очекуван и рефериран, пакреатичните ензими треба рутински да се одредуваат. Раното препознавање и адекватната терапија се предуслов за подобра прогноза.en_US
dc.language.isomken_US
dc.publisherМедицински факултет, Скопјеen_US
dc.relation.ispartofМакедонско списание за медицина = Macedonian Journal of Medicineen_US
dc.subjectтруења,en_US
dc.subjectантихолинестеразни инсектициди,en_US
dc.subjectпанкреатитen_US
dc.titleПанкреатитис-ретка компликација на акутна интоксикација со карбамат : приказ на случајen_US
dc.title.alternativePancreatitis-rare Complication of Acute Carbamate Intoxication : Case Reporten_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume49-
dc.identifier.issue1-2-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
Appears in Collections:Faculty of Medicine: Journal Articles
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
МCM. pankreatits i karbamati pdf.pdf5.49 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Page view(s)

11
checked on Jan 18, 2021

Download(s)

8
checked on Jan 18, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.