Ве молиме користете го овој идентификатор да го цитирате или поврзете овој запис:
http://hdl.handle.net/20.500.12188/7055| DC Field | Value | Language |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Belichovska Daniela, Pejkovski Zlatko, Belichovska Katerina | en_US |
| dc.date.accessioned | 2020-02-28T11:59:58Z | - |
| dc.date.available | 2020-02-28T11:59:58Z | - |
| dc.date.issued | 2016 | - |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12188/7055 | - |
| dc.description.abstract | Во индустриски услови, се произведени 4 варијанти на чаен колбас: со употреба на глуконо-делта-лактон, со глуконо-делта-лактонот + влакно од морков, со стартер-култура и со стартер-култура + влакно од морков. На готовиот производ се испитувани промените на рН и aw-вредноста, загубата во маса, содржината на вода и сензорните особини. Констатирано е дека со додавање на стартер-култури при производството на чаен колбас се скратува процесот на производство и се подобруваат сензорните особини на колбасите. Постигнатите крајни вредности на рН (4,68 до 5,36) и aw (0,856 до 0,882) овозможуваат добра стабилност и одржливост на готовиот производ. Со додавање на влакното од морков се намалува загубата во маса („калото“) на колбасите. Глуконо-делта-лактонот може во потполност да се замени со стартер-култури. | en_US |
| dc.language.iso | mk | en_US |
| dc.publisher | MIT University, Skopje | en_US |
| dc.relation.ispartof | International Journal of Recent Research in Arts and Sciences, Vol. 5 | en_US |
| dc.subject | ферментиран колбас, стартер-култури, влакно од морков | en_US |
| dc.title | Impact of starter cultures and plant fibers on the characteristics of fermented sausages | en_US |
| dc.type | Journal Article | en_US |
| dc.relation.conference | International Scientific Conference "Global challenges and opportunities - future perspectives of developing countries", 20-21 May, Skopje, Republic of Macedonia | en_US |
| item.grantfulltext | open | - |
| item.fulltext | With Fulltext | - |
| Appears in Collections: | Faculty of Agricultural Sciences and Food: Journal Articles | |
Files in This Item:
| File | Опис | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| MIT journal vol. 5 2016.pdf | 6.41 MB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Записите во DSpace се заштитени со авторски права, со сите права задржани, освен ако не е поинаку наведено.
