Browsing "Faculty of Philosophy" by Author Jovanovski, Dalibor


Or, select a letter below to browse by last name
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Showing results 1 to 20 of 30  next >
PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
Friendly competition – Greek-Serbian relations and Ottoman Macedonia in the Eighties of the 19th centuryJovanovski, Dalibor 2019Journal Article
The Great Powers and the Creation of the Balkan States in 19th CenturyJovanovski, Dalibor 2008Journal Article
Minov, N. Ioannis Kolettis.pdf.jpgIoannis Kolettis. The Vlach from the ruling elite of GreeceMinov, Nikola ; Jovanovski, Dalibor 2017Journal Article
Shared Histories, Personalities, Traditions. European ExamplesJovanovski, Dalibor 2018Journal Article
The Slow Discovery of the MacedoniansJovanovski, Dalibor 2020Journal Article
The Spanish Flu Pandemic - a Lesson not LearnedJovanovski, Dalibor 2021Journal Article
2016 Textbook truths and political dilemmas.pdf.jpg‘Textbook truths’ and political dilemmas: The image of Ancient Macedonia in 19th century Greek historiographySarakinski, Vojislav ; Jovanovski, Dalibor 2016Journal Article
Акција на атинскиот силогос за поддршка на барањата за територијално проширување на Грција пред почетокот на Берлинскиот конгресЈовановски, Далибор 2000Journal Article
Британски документ за грчко-бугарските односи во втората половина на XIX векЈовановски, Далибор 2002Journal Article
Грција – патот до независностаЈовановски, Далибор 2004Journal Article
Jovanovski, D. - Grckata balkanska politika i Makedonija (1830-1881 god.) (2005).pdf.jpgГрчката балканска политика и Македонија (1830-1881 год.)Јовановски, Далибор 2005Monograph
Грчки реакции за Илинденското востаниеЈовановски, Далибор 2012Journal Article
Грчко-бугарските односи и прашањето на Македонија во осумдесеттите години на XIX векЈовановски, Далибор 2008Journal Article
Два британски документа за обидите на Грција во осумдесетите години на XIX век да придобие некои од големите сили за остварување на своите аспирации во МакедонијаЈовановски, Далибор 2001Journal Article
Делејќи го „своето“: преговорите за поделба на Македонија меѓу балканските државиЈовановски, Далибор 2021Journal Article
Еден британски документ за населението во Македонија од 1897 годинаЈовановски, Далибор 2001Journal Article
Заострување на Грчко-османлиските односи во 1888 годинаЈовановски, Далибор 2006Journal Article
Историја, образование, карти, статистика, пропаганда – Грција и османлиска Македонија во XIX векЈовановски, Далибор 2016Journal Article
Македонија е наша, но...Јовановски, Далибор 2009Journal Article
Односот на Грција кон Македонија за време на источнорумелиската криза (септември-ноември 1885 година)Јовановски, Далибор 2005Journal Article