Loading... 2 0 5 0 false
dalibor12.jpg picture
Full Name
Jovanovski, Dalibor
Vernacular Name
Далибор Јовановски
 
Variants
Јовановски, Далибор
Jovanovski, D.
Јовановски, Д.
 
Main Affiliation
 
Working groups
 
Email
dalibor@fzf.ukim.edu.mk
 
Loading... 3 0 5 0 false

Publications

Results 1-16 of 16 (Search time: 0.136 seconds).

PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
1The Great Powers and the Creation of the Balkan States in 19th CenturyJovanovski, Dalibor 2008Journal Article
2Minov, N. Ioannis Kolettis.pdf.jpgIoannis Kolettis. The Vlach from the ruling elite of GreeceMinov, Nikola ; Jovanovski, Dalibor 2017Journal Article
32016 Textbook truths and political dilemmas.pdf.jpg‘Textbook truths’ and political dilemmas: The image of Ancient Macedonia in 19th century Greek historiographySarakinski, Vojislav ; Jovanovski, Dalibor 2016Journal Article
4Акција на атинскиот силогос за поддршка на барањата за територијално проширување на Грција пред почетокот на Берлинскиот конгресЈовановски, Далибор 2000Journal Article
5Грција – патот до независностаЈовановски, Далибор 2004Journal Article
6Грчки реакции за Илинденското востаниеЈовановски, Далибор 2012Journal Article
7Два британски документа за обидите на Грција во осумдесетите години на XIX век да придобие некои од големите сили за остварување на своите аспирации во МакедонијаЈовановски, Далибор 2001Journal Article
8Делејќи го „своето“: преговорите за поделба на Македонија меѓу балканските државиЈовановски, Далибор 2021Journal Article
9Заострување на Грчко-османлиските односи во 1888 годинаЈовановски, Далибор 2006Journal Article
10Македонија е наша, но...Јовановски, Далибор 2009Journal Article
11Односот на Грција кон Македонија за време на источнорумелиската криза (септември-ноември 1885 година)Јовановски, Далибор 2005Journal Article
12Османлиска Македонија од 19 век во западните историски книгиЈовановски, Далибор 2011Journal Article
13Преговорите помеѓу Србија и Грција од 1899 година за поделба на Македонија на интересни сфериЈовановски, Далибор 2003Journal Article
14Прилог кон прашањето за грчката пропагандна активност во Битола во шеесетите години на XIX век (до почетокот на Критското востание во 1866 година)Јовановски, Далибор 2002Journal Article
15Пријателски преговори без договор. Српско-грчки обид за поделба на Македонија на интересни сфери во 1892/1893 г.Јовановски, Далибор 2007Journal Article
16Ревизија на грчките територијални аспирации во османлиска МакедонијаЈовановски, Далибор 2010Journal Article