Faculty of Dentistry: PhD Theses Collection home page

Browse
Subscribe to this collection to receive daily e-mail notification of new additions RSS Feed RSS Feed RSS Feed
Collection's Items (Sorted by Submit Date in Descending order): 1 to 20 of 128
PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
Површинска топографија, микроцврстина и наноцврстина на конвенционални глас – јономер цементи по инкорпорирање на различни тимпови нанопартиклиЗорица Ризинска2017Thesis
Индивидуално дизајнирани ноќни протези при естетско-функционална рехабилитација на пациенти со бруксизамБудима Пејковска Шахпаска2017Thesis
Асоцијација помеѓу пародонталната и хроничната бубрежна болестАна Белазелковска2017Thesis
Влијанието на вертикалните неправилности врз скелетните и мекоткивните краниофацијални структуриБогдановска Билијана2017Thesis
Компаративна анализа на морфолошките варијации кај јувенилни и адолесценти со малоклузија III класаПетрова Елена2017Thesis
Ортодонтските аномалии – ризик фактор во иницирањето и прогресијата на инфламаторно-деструктивните промени на пародонтално ткивниот комплексСабетим Черкези2017Thesis
Детекција и типизација на хуман папилома вирусот (ХПВ) кај оралните преканцерозни лезииЛиндита Зендели Беџети2017Thesis
Дигитална евалуација со t-scan III system при оклузија и артикулација кај испитаници со ортодонтски малоклузииВесна Трпевска2017Thesis
Валоризација на ултрасонографијата и ултрасонографски водената аспирациона биопсија во евалуација на вратните лимфни јазли кај малигни тумори на главата и вратотГоран Панчевски2017Thesis
Проценка на терапеутските протоколи кај пациентите со хемофилија при орално-хируршки интервенцииБлерим Муслиу2017Thesis
Застапеност на ХПВ во пародонциумот и неговата поврзаност со пародонталната болестБилјана Пановска2017Thesis
Процена на механичката отпорност на порцеланските фасети во зависност од видот на препарацијатаКатерина Златановска2017Thesis
Проценка на ризик фактори и степен на дентални ерозии проследени со евалуација на протективниот ефект на препарати со флуориди врз емајл и дентин и хистопатолошки аспект (in vitro)Наташа Денкова2017Thesis
Компаративна анализа на социоекономски, клинички, саливарни биохемиски и микробиолошки маркери и нивниот дијагностички потенцијал кај кариес резистентни и кариес активни училишни децаСања Нашкова2016Thesis
Епидемиолошки, клинички, бактериски и хистопатолошки профил на дентогени инфекции кај деца на млечни и трајни забиТеута Кутловци2015Thesis
Форензичка ДНК анализа на забитеВанчо Спиров2015Thesis
Евалуација на врската помеѓу цирконијата и порцеланските маси за фасетирањеАнета Мијоска2015Thesis
Процена на вредностите на CAD/CAM системот во однос со конвенционално изработените парцијални скелетирани протезиДаштевски Благоја2015Thesis
Процена на механичката отпорност на безметалните коронки во однос на видот на препарација на забот во корелација со ferrule effectНаташа Ставрева2015Thesis
Влијание на третите молари врз збиеноста на мандибуларниот дентален лакМимоза Селмани2015Thesis
Collection's Items (Sorted by Submit Date in Descending order): 1 to 20 of 128