Loading... 2 0 5 0 false
ackoska.jpg picture
Full Name
Achkoska, Violeta
Vernacular Name
Виолета Ачкоска
 
Variants
Ачкоска, Виолета
Achkoska, V.
Ачкоска, В.
 
Main Affiliation
 
Working groups
 
Email
violetaa@fzf.ukim.edu.mk
 
Loading... 3 0 5 0 false

Publications

Results 1-20 of 20 (Search time: 0.125 seconds).

PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
1Taking off Moslem women’s veils in Republic of Macedonia after the Second World WarAchkoska, Violeta 2001Journal Article
2Драматизација во наставата по историјаАчкоска, Виолета ; Пачемска Петреска, Даринка 2004Journal Article
3Задолжителниот откуп во Македонија во периодот од 1945 до 1948 годинаАчкоска, Виолета 1994Journal Article
4Информбировската кампања и македонските бегалци од Беломорска (Егејска) МакедонијаАчкоска, Виолета 2007Journal Article
5Иселување на Турците од НРМ по Втората светска војна (1945-1960)Ачкоска, Виолета 2002Journal Article
6Историски и современи македонски парадокси – случајот на Венко МарковскиАчкоска, Виолета 2009Journal Article
7Историјата како потреба – помеѓу минатото и сегашностаАчкоска, Виолета 2008Journal Article
8Истражувањето како метод во современата настава по историјаАчкоска, Виолета ; Пачемска Петреска, Даринка 2003Journal Article
9Културата на сеќавање и сеќавањето како историски изворАчкоска, Виолета 2006Journal Article
10Македонската емиграција во Бугарија и афирмацијата на македонската национална посебност во периодот на формирање на асномска МакедонијаАчкоска, Виолета 2010Journal Article
11Македонската историографија и некои методолошки аспекти во проучувањето на личностите од најновата историјаАчкоска, Виолета 2000Journal Article
12Меѓунационалните односи и прашањето за употребата на знамињата на народностите во СРМ во шеесетите години на XX векАчкоска, Виолета 2005Journal Article
13Некои искуства и насоки за развојот на наставата во високото образование, со акцент на историските студииАчкоска, Виолета 2001Journal Article
14Општествено-економскиот развој на современата македонска држава (1944-2004)Ачкоска, Виолета 2004Journal Article
15Политичките прилики за време на формирањето на првата Народна Влада на МакедонијаАчкоска, Виолета 2006Journal Article
16Современоста и осовременувањето на наставата по историјаАчкоска, Виолета 1996Journal Article
17Содржините на комунистичката агитација и пропаганда од востанието до слободата (1941-1944)Ачкоска, Виолета 2012Journal Article
18Студиите по историја и болоњскиот процес – проблеми и перспективиАчкоска, Виолета 2007Journal Article
19Судирот во Информбирото и некои текови во македонското општество (1948-1998)Ачкоска, Виолета 1999Journal Article
20Хронологија на наставата по историја (1943-1953)Ачкоска, Виолета 2000Journal Article