Browsing by Author Todorovska, Marija


Or, select a letter below to browse by last name
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Showing results 26 to 45 of 72 < previous   next >
PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
04. 22. Apofaticki elementi vo latinskiot Asklepij Filozofska tribina_todorovska.pdf.jpgАпофатички елементи во „латинскиот Асклепиј“Тодоровска, Марија 2018Journal Article
Вечното враќање дома: говорот за светото на К. ЌулавковаТодоровска, Марија 2021Journal Article
Вовед во античките концепти за демоните: кратка белешка за староегипетските верувањаТодоровска, Марија 2021Journal Article
05. 16. Vovedni zabeleski za personificiranata mudrost_Zbonik od megjunarodnata konferencija_Sveta Sofija - premudrosta koja si izgradi dom_todorovsk.pdf.jpgВоведни забелешки за персонифицираната мудрост (Софија) и концептот за Логосот во античките извориТодоровска, Марија 2020Proceeding article
Todorovska M. - Dijabolicnata priroda na svetoto (2016).pdf.jpgДијаболичната природа на светотоТодоровска, Марија 2016Monograph
mtodorovska2013.pdf.jpgДијаболичната природа на светотоТодоровска, Марија 2013Thesis
05. 01. Zainteresirano nedopagjanje Emotivizam i bioeticki problemi_Zbornik Filozofijata na krstopat_analiticka i ili kontinentalna.pdf.jpgЗаинтересирано (не)допаѓање – емотивизам и биоетички проблемиТодоровска, Марија 2013Proceeding article
X. 04. Svetoto kaj Dirkem Oto i Elijade_Godisen zbornik_todorovska.pdf.jpgИдејата за светото кај Емил Диркем, Рудолф Ото и Мирча ЕлијадеТодоровска, Марија 2012Journal Article
Имињата за Бог и границите на религиозниот јазик кај Псевдо-Дионисиј Ареопагит и Џон Скот (Ериугена)Тодоровска, Марија 2021Proceeding article
Иновацијата низ хуманистичките и општествените наукиПетковска, Антоанела ; Наумова, Катерина ; Тодоровска, Марија ; Саракински, Војислав 2020Monograph
Искусување на светото: емоционални аспекти на религиозното верувањеТодоровска, Марија 2020Journal Article
05. 07. Konceptot tikkun olam_Zbornik konferencija Evreite vo Makedonija.pdf.jpgКонцептот tikkun olam и религиозното празнувањеТодоровска, Марија 2014Proceeding article
04. 23. Konceptot za bog kaj Alkinoj_GZ18_todorovska.pdf.jpgКонцептот за Бог кај АлкинојТодоровска, Марија 2018Journal Article
04. 19. Konceptot za Bog kaj Apulej_Systasis Special Edition_Aula_todorovska.pdf.jpgКонцептот за Бог кај АпулејТодоровска, Марија 2018Journal Article
Todorovska, M. - Mitot kako sveta skazna (2015).pdf.jpgМитот како света сказнаТодоровска, Марија 2015Monograph
04. 20. negativnata teologija vo gnostickite izvori_systasis_33_3.pdf.jpgНегативната теологија во гностичките извориТодоровска, Марија 2018Journal Article
04. 30. Negativnata teologija kaj Sv Vasilij Veliki i kaj sv Grigorij Niski_FT_todorovska.pdf.jpgНегативната теологија кај св. Василиј Велики и кај св. Григориј НискиТодоровска, Марија 2019Journal Article
04. 28. Negativnata teologija na crkovnite otci_Systasis 35 (2019)_todorovska.pdf.jpgНегативната теологија на црковните отци: Апофатичките пристапи кај св. Јустин Маеник, св. Климент Александриски, Ориген Александриски и св. АвгустинТодоровска, Марија 2019Journal Article
Неискажливата природа на божественотоТодоровска, Марија 2020Monograph
Неискажливоста и незнаењето кај ДамаскијТодоровска, Марија 2020Proceeding article