Browsing by Author Achkoska, Violeta


Or, select a letter below to browse by last name
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Showing results 1 to 20 of 23  next >
PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
Taking off Moslem women’s veils in Republic of Macedonia after the Second World WarAchkoska, Violeta 2001Journal Article
vachkoska1993.pdf.jpgАграрот и селото во Македонија 1945–1955 годинаАчкоска, Виолета 1993Thesis
Ackoska V. - Georgi Bazdarov (2015).pdf.jpgГеорги БаждаровАчкоска, Виолета 2015Monograph
Драматизација во наставата по историјаАчкоска, Виолета ; Пачемска Петреска, Даринка 2004Journal Article
Задолжителниот откуп во Македонија во периодот од 1945 до 1948 годинаАчкоска, Виолета 1994Journal Article
Информбировската кампања и македонските бегалци од Беломорска (Егејска) МакедонијаАчкоска, Виолета 2007Journal Article
Иселување на Турците од НРМ по Втората светска војна (1945-1960)Ачкоска, Виолета 2002Journal Article
Историски и современи македонски парадокси – случајот на Венко МарковскиАчкоска, Виолета 2009Journal Article
Историјата како потреба – помеѓу минатото и сегашностаАчкоска, Виолета 2008Journal Article
Истражувањето како метод во современата настава по историјаАчкоска, Виолета ; Пачемска Петреска, Даринка 2003Journal Article
Културата на сеќавање и сеќавањето како историски изворАчкоска, Виолета 2006Journal Article
Македонската емиграција во Бугарија и афирмацијата на македонската национална посебност во периодот на формирање на асномска МакедонијаАчкоска, Виолета 2010Journal Article
Македонската историографија и некои методолошки аспекти во проучувањето на личностите од најновата историјаАчкоска, Виолета 2000Journal Article
Меѓунационалните односи и прашањето за употребата на знамињата на народностите во СРМ во шеесетите години на XX векАчкоска, Виолета 2005Journal Article
Некои искуства и насоки за развојот на наставата во високото образование, со акцент на историските студииАчкоска, Виолета 2001Journal Article
Општествено-економскиот развој на современата македонска држава (1944-2004)Ачкоска, Виолета 2004Journal Article
Политичките прилики за време на формирањето на првата Народна Влада на МакедонијаАчкоска, Виолета 2006Journal Article
Ackoska V. - Slavejko Arsov (2014).pdf.jpgСлавејко АрсовАчкоска, Виолета 2014Monograph
Современоста и осовременувањето на наставата по историјаАчкоска, Виолета 1996Journal Article
Содржините на комунистичката агитација и пропаганда од востанието до слободата (1941-1944)Ачкоска, Виолета 2012Journal Article