Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/21918
Title: MBETJET E ANTIBIOTIKËVE NË QUMËSHT: RREZIK I MUNDSHËM PËR SHËNDETIN E NJEIRUT
Authors: Alija, Glulai
Hajrulai musliu, Zehra 
Uzunov, Risto 
Zajmi, Arlinda
Nuhii, Nexhibe
Keywords: Mbetjet e Antibiotikëve, Qumështi, Shëndetit Publik, Metodat e Zbulimit
Issue Date: 2020
Publisher: AAMD
Journal: MEDICUS
Abstract: Antibiotikët janë produkte farmaceutike të cilat përdoren kryesisht për qëllime terapeutike, profilaktike dhe si nxitës të rritjes për të përmisuar efikasitetin e ushqimit. Përdorimi i paligjshëm i antibiotikëve dhe sulfonamideve mund të çojë deri në shfaqjen e mbetjeve të tyre në qumësht, të cilat shkaktojnë rrezik të mundshëm për shëndetin e njeriut dhe efekte të padëshirueshme te konsumatorët. Efektet patologjike nga mbetjet e antibiotikëve janë reaksionet alergjike te individët e mbindjeshëm (penicilinat), rrezistenca bakteriale (fluorokinolonet), efekte kancerogjene (sulfametazina, oksitetraciklina, furazolidoni), efekte mutagjene, nefropati (gentamicinaa) dhe dhe efekte toksike. Prania e mbetjeje të antibiotikëve në qumësht gjithashtu kaanë ndikim negative edhe në ekonomin e industrisë së qumështit. Prandaj, për të mbrojtur shëndetin e njeriut, Bashkimi Evropian ka vendosur nivelet maksimale të mbetjeve (MRL) për shumicën e antibiotikëve dhe sulfonamideve në qumësht dhe produktet tjera ushqimore. Monitorimi i mbetjeve të antibiotikëve është i nevojshëm për të garantuar sigurinë e ushqimit dhe për të parandaluar ekspozimin e konsumatorëve
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12188/21918
Appears in Collections:Faculty of Veterinary Medicine: Journal Articles

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
medicus-dhjetor-pp 435-440-2020.pdf2.19 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

92
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

26
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.