Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/17609
Title: Шпанскиот грип од 1918 година – заборавени лекции од минатото
Authors: Василевска, Иванка
Keywords: Прва светска војна (1914-1918), пандемијата на шпански грип (1918-1920), пандемијата Ковид 19 (2019 - )
Issue Date: 2020
Publisher: Правен факултет „Јустинијан Први“, Универзитет „Свети Кирил и Методиј“, Скопје
Project: ON LINE Академска работна маса „Правно-политички и економски дискурс во време на Covid 19"
Abstract: Првата светска војна траеше од 1914 до 1918 година. Крајот на војната беше означен со преку 10 милиони човечки жртви и преку 20 милиони повредени. Во оваа бројка, влегуваат и истата ја дуплираат жртвите на страшната пандемија позната како шпански грип, со кој во текот на 36-те месеци од своето ширење, се заразиле преку половина милијарда, а од истата починале повеќе од 50 милиони луѓе на планетава. Погледнато од денешна диоптрија, соочени со непознатите и мошне противречни аргументи за актуелната светска пандемија позната како Ковид 19, целта на ова истражување е да се изведат неколку паралели кои имаат за цел да укажат на сличностите на двете пандемии и секако на нивните разлики во текот на едно столетие.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12188/17609
Appears in Collections:Faculty of Law: Conference papers

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
зборник-на-трудови-онлајн-академска-дебата.pdf775.16 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

13
checked on Aug 14, 2022

Download(s)

1
checked on Aug 14, 2022

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.