Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/17609
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВасилевска, Иванкаen_US
dc.date.accessioned2022-05-11T14:55:51Z-
dc.date.available2022-05-11T14:55:51Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/17609-
dc.description.abstractПрвата светска војна траеше од 1914 до 1918 година. Крајот на војната беше означен со преку 10 милиони човечки жртви и преку 20 милиони повредени. Во оваа бројка, влегуваат и истата ја дуплираат жртвите на страшната пандемија позната како шпански грип, со кој во текот на 36-те месеци од своето ширење, се заразиле преку половина милијарда, а од истата починале повеќе од 50 милиони луѓе на планетава. Погледнато од денешна диоптрија, соочени со непознатите и мошне противречни аргументи за актуелната светска пандемија позната како Ковид 19, целта на ова истражување е да се изведат неколку паралели кои имаат за цел да укажат на сличностите на двете пандемии и секако на нивните разлики во текот на едно столетие.en_US
dc.language.isomken_US
dc.publisherПравен факултет „Јустинијан Први“, Универзитет „Свети Кирил и Методиј“, Скопјеen_US
dc.relationON LINE Академска работна маса „Правно-политички и економски дискурс во време на Covid 19"en_US
dc.subjectПрва светска војна (1914-1918), пандемијата на шпански грип (1918-1920), пандемијата Ковид 19 (2019 - )en_US
dc.titleШпанскиот грип од 1918 година – заборавени лекции од минатотоen_US
dc.typeJournal Articleen_US
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Faculty of Law: Conference papers
Show simple item record

Page view(s)

11
checked on Jun 29, 2022

Download(s)

1
checked on Jun 29, 2022

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.