Loading... 2 0 5 0 false
lape.jpg picture
Full Name
Lape, Ljuben
Vernacular Name
Љубен Лапе
 
Variants
Лапе, Љубен
Lape, Lj.
Лапе, Љ.
 
Main Affiliation
 
Loading... 3 0 5 0 false

Publications
(Articles)

Results 1-20 of 24 (Search time: 0.066 seconds).

PreviewTitleAuthor(s)Issue DateType
1Два документа за одѕивот на Илинденското востание сред македонските младинци што се наоѓале на учење во СрбијаЛапе, Љубен 1973Journal Article
2Два документа од 1904 година со податоци за Ѓорче ПетровЛапе, Љубен 1971Journal Article
3Една конференција за Македонија во Цирих 1919 годинаЛапе, Љубен 1980Journal Article
4Животот и делото на Ѓорче ПетровЛапе, Љубен 1986Journal Article
5Изборните борби во Македонија до „Обзнаната“ со специјален осврт на учеството на КПЈ за МакедонијаЛапе, Љубен 1984Journal Article
6Историската вистина во песната „Ми товарил Дончо три товари ориз“Лапе, Љубен 1971Journal Article
7Кон животот и делото на Даме Груев. По повод 75-годишнината од неговата смртЛапе, Љубен 1981Journal Article
8Ликот и делото на Ѓорче Петров – по повод 50 години од неговото убиствоЛапе, Љубен 1971Journal Article
9Материјали за обидите иа македонската интелигенција во Русија да формира 1912-1914 г. славјаномакедонско национално-просветно друштво и руско-македонско добротворно друштво во ПетроградЛапе, Љубен 1970Journal Article
10Неколку нови документи за 1903 годинаЛапе, Љубен 1953Journal Article
11Никола Петров Русински за првите чекори на Тајната македоно-одринска револуционерна организација во МалешевскоЛапе, Љубен 1969Journal Article
12Никола Петров Русински како извор за раниот период од ширењето на социјалистички идеи во МакедонијаЛапе, Љубен 1969Journal Article
13Нови писма од и за Ѓорче Петров (По повод 60 години од неговата смрт)Лапе, Љубен 1981Journal Article
14Нови прилози за осветлување личноста и делото на Димитар Поп Георгиев – БеровскиЛапе, Љубен 1975Journal Article
15Од кореспонденцијата на Димитар Поп Георгиев Беровски со Стефан Веркович во СересЛапе, Љубен 1974Journal Article
16Одбележувањето на Илинден меѓу двете светски војни во Македонија и сред емиграцијатаЛапе, Љубен 1973Journal Article
17Пере Тошев во спомените на своите современици. По повод 60 години од неговиот трагичен крајЛапе, Љубен 1973Journal Article
18Разловечкото востание во 1876 годинаЛапе, Љубен 1950Journal Article
19Селото и градот во Македонија од крајот на XVIII до почетокот на XIX векЛапе, Љубен 1973Journal Article
20Снабдување на охридските револуционери со оружје до Илинденското востаниеЛапе, Љубен 1951Journal Article