Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/7055
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBelichovska Daniela, Pejkovski Zlatko, Belichovska Katerinaen_US
dc.date.accessioned2020-02-28T11:59:58Z-
dc.date.available2020-02-28T11:59:58Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/7055-
dc.description.abstractВо индустриски услови, се произведени 4 варијанти на чаен колбас: со употреба на глуконо-делта-лактон, со глуконо-делта-лактонот + влакно од морков, со стартер-култура и со стартер-култура + влакно од морков. На готовиот производ се испитувани промените на рН и aw-вредноста, загубата во маса, содржината на вода и сензорните особини. Констатирано е дека со додавање на стартер-култури при производството на чаен колбас се скратува процесот на производство и се подобруваат сензорните особини на колбасите. Постигнатите крајни вредности на рН (4,68 до 5,36) и aw (0,856 до 0,882) овозможуваат добра стабилност и одржливост на готовиот производ. Со додавање на влакното од морков се намалува загубата во маса („калото“) на колбасите. Глуконо-делта-лактонот може во потполност да се замени со стартер-култури.en_US
dc.language.isomken_US
dc.publisherMIT University, Skopjeen_US
dc.relation.ispartofInternational Journal of Recent Research in Arts and Sciences, Vol. 5en_US
dc.subjectферментиран колбас, стартер-култури, влакно од морковen_US
dc.titleImpact of starter cultures and plant fibers on the characteristics of fermented sausagesen_US
dc.typeJournal Articleen_US
dc.relation.conferenceInternational Scientific Conference "Global challenges and opportunities - future perspectives of developing countries", 20-21 May, Skopje, Republic of Macedoniaen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Faculty of Agricultural Sciences and Food: Journal Articles
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MIT journal vol. 5 2016.pdf6.41 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Page view(s)

38
checked on May 29, 2024

Download(s)

75
checked on May 29, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.