Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12188/24050
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorНадица Тодоровскаen_US
dc.contributor.authorСузана Диневска Ќовкаровскаen_US
dc.contributor.authorОрце Поповскиen_US
dc.contributor.authorЕлисавета Стиковаen_US
dc.date.accessioned2022-11-01T12:42:23Z-
dc.date.available2022-11-01T12:42:23Z-
dc.date.issued2018-11-12-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12188/24050-
dc.description.abstractБезбедноста на житата и житните производи е од големо нутритивно и токсиколошко значење, бидејќи житната индустрија и нејзините производи имаат голема економска и социјална важност на светско ниво. Во ова пилот истражување е испитана концентрацијата на токсичните елементи во траги арсен, кадмиум и олово, во три мостри од различни производители на ориз: 11,67+5,69mg/kg, 25,67+6,43mg/kg, 47,67+18,01mg/kg, пченично брашно: 7+5mg/kg, 9+1,73mg/kg, 69,92+16,92mg/kg за As, Cd и Pb, соодветно, и производи од брашно (леб: 9,33+2,08mg/kg, 6,67+0,58mg/kg, 36+3,6mg/kg, тестенини: 1,61+1,15mg/kg, 2,67+2,08mg/kg, 30+7mg/kg и чајни колачи: 4,67+4,04mg/kg, 1,33+0,58mg/kg, 53+9,64mg/kg за As, Cd и Pb, соодветно) од македонскиот пазар, со употреба на хидридно генерирачка и електротермичка атомска апсорпциона спектрометрија со мокра дигестија. Извршена е пресметка на учеството во просечниот дневен внес за токсични елементи внесени преку дневна консумација на жито и производи од жито (20% од целодневниот оброк). Придонесот на As (9,86%), Cd (10,02%) и Pb (11,39 %) спореден со просечниот дневен внес и прифатливиот толериран дневен внес, PTDI, беше низок, што покажува дека овие производи се безбедни за употреба во однос на испитаните токсични елементи. Нивоата на токсичните елементи во мострите на македонскиот ориз, пченично брашно и производи од брашно се споредливи со резултатите добиени од различни делови од светот и нивниот внес не претставува здравствен ризик за потрошувачите.en_US
dc.language.isomken_US
dc.publisherInstitute of Public Health of the Republic of Macedonia/Scientific Foundation SPIROSKIen_US
dc.relation.ispartofArchives of Public Healthen_US
dc.titleТоксични елементи во ориз, пченично брашно и производи од брашно од македонскиот пазарen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.3889/aph.2018.2244-
dc.identifier.urlhttps://www.id-press.eu/aph/article/download/2244/2564-
dc.identifier.urlhttps://www.id-press.eu/aph/article/download/2244/2564-
dc.identifier.volume10-
dc.identifier.issue2-
dc.identifier.fpage58-
dc.identifier.lpage63-
item.fulltextNo Fulltext-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptFaculty of Medicine-
crisitem.author.deptFaculty of Natural Sciences and Mathematics-
Appears in Collections:Faculty of Medicine: Journal Articles
Show simple item record

Page view(s)

38
checked on May 29, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.