Европски примери во регулирањето на социјалната заштита - Богоевска, Н.; Борнарова, С.; Геровска Митев, М.; Караро, Л.; Ружин, Н. (Министерство за труд и социјална политика на Република Северна Македонија, 2019)
Монографијата „Европски примери во регулирањето на социјалната заштита“ содржи пет поглавја во чии рамки од различни аспекти се анализира регулацијата на системите на социјална заштита во избрани европски држави. Содржината на монографијата нуди сознанија за актуелните трендови во уредувањето на социјално заштитната функција на современите социјални држави во Европа. Иако секое поглавје обработува различни сегменти од легислативата за социјална заштита, тој пристап дава широк и детален приказ на диверзитетот на правните решенија приспособени на историските, културните, политичките и социо-економските специфики на секоја држава.
Keywords: системи на социјална заштита, гарантиран минимален приход, социјални услуги и лиценцирање, семејни и детски додатоци