Државниот суверенитет во современиот меѓународен поредок - Спасов, Александар Љ. (Магор, 2018)
Монографијата, преку анализа на класичниот поим на државниот суверенитет, ја прикажува релевантноста на концептот во современи услови, понатаму ја анализира основаноста на идејата за вклучување на човековите права и државната одговорност за заштита на основните човекови права како составен елемент на концептот, како и се анализира напредокот на истражувањата кои имаат за цел да изградат современа теорија на државниот суверенитет.