Времето како граматичка категорија во германскиот и во македонскиот јазик - Stankova, Bisera (Društvo za primenjenu lingvistiku Srbije; Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu; Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2018)
Во центар на интересот на овој труд е паралелата помеѓу различните глаголски системи во германскиот и македонскиот јазик со посебен акцент на сличностите и разликите помеѓу нивните значенски еквиваленти заради отсуството на целосно формално несовпаѓање на глаголските времиња во двата јазика. Во првиот дел се зборува за поимот време што го опфаќа астрономското време и за глаголското време како однос на вршење на глаголското дејство наспрема моментот на соопштување. Во вториот дел од трудот се дава табеларен приказ на глаголските времиња во двата јазика што ја потврдува оправданоста на употребата на различни глаголски времиња во македонскиот јазик како значенски еквиваленти за германските глаголските времиња.
Keywords: глаголско време, астрономско време, контрастивна анализа, глаголски форми