Декомпозиција на ROE на најуспешните компании во Македонија - Наумоски, Александар (Економски факултет - Скопје, 2008)
Goleminata na ROE i negoviot trend pretstavuvaat najadekvatno sintezno merilo za performansite na sekoja kompanija. Ovaa analiza }e bide naso~ena kon dekompozicija na ROE, odnosno pretstavuvawe na negovite sostavni elementi na nivo na stote najdobri kompanii vo Makedonija za 2007 godina. Sekoja od sostavnite komponenti, t.e. oddelni pokazateli, imaa soodvetno zna~ewe, a procesot slu`i da go fokusira vnimanieto kon oddelnite faktori koi gi determiniraat performansite na kompaniite vo izminatiot period. Toa vo krajna linija }e dade soznanija za natamo{nite ~ekori i merki {to treba da gi prezemat nositelite na makroekonomskata politika za pottiknuvawe na razvojot na korporativniot sektor vo Makedonija.
Keywords: ROE, ROA, finansiski leverix, profitabilnost