Панкреатитис-ретка компликација на акутна интоксикација со карбамат : приказ на случај - Petkovska, Lidija; Naumovski John; Pilovski Gjorgji; Zhanina Pereska; Chibishev Andon; Petrovski Danil (Медицински факултет, Скопје, 2003)
Прикажан е пациент со акутен панкреатитис настанат по труење со антихолинестеразен карбаматен инсектицид (Ланате). По презентација на типичните клинички знаци и адекватниот третман беше нотирана елевација на серумската амилаза. Ензимската активност на амилазата беше секојдневно мониторирана, а највисоката вредност беше 2224 У/Л во серумот и 22875 У/Л во урината. Пациентот беше испишан по 40 дневен третман без секвели. Бидејчи акутниот панкреатит кај антихолинестеразните интоксикации може да е почест отколку што е очекуван и рефериран, пакреатичните ензими треба рутински да се одредуваат. Раното препознавање и адекватната терапија се предуслов за подобра прогноза.
Pancreatitis-rare Complication of Acute Carbamate Intoxication : Case Report
Keywords: труења; антихолинестеразни инсектициди; панкреатит