Персонализираното образование и воспитание низ призмата на православната христијанска педагогија - Aneta Jovkovska (Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ - Скопје, 2023)
Од перспектива на православната христијанска педагогија, овој труд ја поткрепува потребата за премин од стратегиите на образованието и вос-питанието кои се ориентирани кон личноста и кон личносно-развојните стратегии на образованието и воспитанието. Концептот „персонализирано образование и воспитание“ е претставен како начин за развивање на човековата субјективност во насока од егоцентризам кон алтруизам. Во трудот се проучува персонализираното образование во форма на социо-психолошки и психолошко-педагошки обрасци. Понатаму се определуваат интелектуалните и моралните компоненти на човековата субјективност, кои се развиваат при процесот на персонализираното образование и воспитание.
PERSONALITY EDUCATION AND UPBRINGING THROUGH THE PRISM OF ORTHODOX CHRISTIAN PEDAGOGY
Keywords: персонализирана настава, субјектност, личност, социјална индивидуа, еготизам, алтруизам, ставови, морални конструкции, психолошки обрасци, психолошки механизми, психолошки типови, педагошка интеракција, персонализирани наставни технологии