Патот кон обновата на Охридската архиепископија - Borisov Dejan, Борисов Дејан (Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ - Скопје, 2017)
Обновата на уникатата Охридска архиепископија не започнува со процесите од крајот на Втората светска војна, туку уште веднаш по нејзиното укинување во XVIII век. Обновата на Охридската архиепископија како Македонска православна црква е во целосна согласност на црковната традиција и практиките востановени од страна на останатите Помесни православни цркви во процесот на добивање на нивната автокефалност во текот на XIX и XX век.
Road to the restoration of The Ohrid Archbishopric
Текстот е дел од Јубилејниот зборник по повод 50-годишнината од прогласувањето на автокефалноста на Македонската православна црква - Охридска архиепископија. Тексот на англиски јазик го има во: https://digitalcommons.georgefox.edu/ree/vol37/iss4/4?utm_source=digitalcommons.georgefox.edu%2Free%2Fvol37%2Fiss4%2F4&utm_medium=PDF&utm_campaign=PDFCoverPages
Keywords: Охридска архиепископија, Митрополит Теодосиј (Гологанов), Бугарска егзархија, Константинополска патријаршија, Цариградска патријаршија, Автокефална обеднета православна црква на Кралството на Србите, Хрватите и СЛовенците, автокефалност