Преден увеитис и воспалителен ревматизам - Марковска Челева В; Јосифовска Т; Бошњаковски М (My University, 2000)
Предниот увеит (иридоциклитис е воспаление на шареницата и цилиарното телце) исе јавува кај 2 третини кај болнитесо увеитис.Тој се манифестира во акутна и хронична форма.Целта на трудот е да се прикажат резултатите од клиничката и имуногенетската студија кај пациенти со воспалителен ревматизам и преден увеит.Во студијата се вклучени 40 пациенти од кои 27 со преден увеитис и анкилозантен спондилитис, 2 со Рајтеров синдром, 10 јувенилен ревматоиден артритис и 1 со псоријатичен артритНаправени биле испитувања со биомикроскоп, директен офталмоскоп и тространа голдманова призма како и лабараториски иследувања на ХЛА системот, АНА и Ц реактивниот протеин.Системските манифестации на воспалителниот ревматизам биле радиолошки и реуматолошки испитани.Пациентите биле од 11 до 50 годишна возраст, 80% од пациентите со преден увеит и воспалителен ревматизам биле на возраст од 21 до 31 година.Групата на деца била од 1 до 15 години (66% девојчиња и 33% момчиња).Со радиолошки испитувања се најдени забележителни промени во сакроилиачните зглобови кај (86%) од случаите со анколозантен спондилитис , а кај (15%) биле со мали промени.Кај 1 случај со Рајтер се најдени изразени промени. На С-И зглобови. Случајот со псоријатилен артритис имал промени на сакроилиачните зглобови.кај болните со увеит и воспалителен ревматитис ХЛА Б 27 бил позитивен кај 28/30 (93%), негативен кај 2/30(7%). Втората група вклучува пациенти со хроничен преден увеитис и јувенилен ревматоиден артритис.Клинички форми биле полиартикуларна (60%), моноартикуларна 13% и системска 26%.АНА била позитивна кај 8, а кај сите тие ХЛА Б 27 било позитивно.Позитивниот ц реактивен протеин покажува акутно воспаление.Клиничката слика на преден акутен увеитис придружен со анкилозантниот спондилитис со ХЛА Б 27 позитивен го дефинира истиот како посебен ентитет.Предниот увеит не е компликација туку системска манифестација на анкилозантиот спондилитис.
Keywords: преден увеит; анкилозантен спондилит; јувенилен ревматоиден артрит