Daha Etkili Öğretim İçin - Osman Emin (“Yeni Balkan” Yayınları No: 96, 2021)
Özet Bir insan toplumunun oluşumunu amaçlayan eğilimlerin yalnız ahlaki, siyasi veya dini bakımdan değil, aynı zamanda eğitim, ilmi gerçek açısından değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Bireyin ve topluluğun bütün ifade şekillerinde insanların daima toplum meselesini göz önüne alarak nasıl hareket ettiklerini görürüz. Hiç kimse bu çerçevenin dışına çıkamaz, insanın hareket tarzı, onun gerçek aynasıdır. Hayatta karşılaşılan problemlerin doğru çözümleri, toplum göz önüne almadığı için gerçekleşemezse, bundan dolayı yanlış bir şekilde davranışta bulunacak bir kimse insanlar arasındaki ilişkilerde çatışmalarla karşılaşacaktır. Toplumun faydası diye adlandırdığımız şey başkaları ile olan sıkı bağlılığından başka bir şey değildir. Değer hissi, "bütün" ile olan sıkı bağlılıktan ve zamanın çalışmalarına katılmaktan ileri gelir. İnsan olmak demek yalnız sözün gelişi kullanılmış bir ifade değildir; insan olmak aynı zamanda "bütün"ün bir parçası olmaktır. Kendisini "bütün"ün bir parçası olarak hissetmektir. Son yıllarda dünyada çok hızlı bir değişimin olduğu, gerçekleştirilen yeniliklerin toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda etkisini gösterdiği gözlemlenmektedir. Örneğin bilginin toplanması, işlenmesi, aktarılması, kullanılması ve yeni bilgi üretimine yönelik her alanda bilgi ve iletişim (bilişim) teknolojisinde değişimlerin yaşandığı yeni bir dönemin içerisinde yaşıyoruz. Her geçen gün bilgi dağarcığının arttığı günümüzde, eğitim sisteminin sorunlarını çözmeye yönelik yeni anlayışlar kazanabilmek amacıyla kullanılan yöntem ve tekniklerin incelenmesinin yararlı olduğu düşünülmektedir. Okulda, öğretim hizmetinin gerçekleştirilmesi sürecinde, öğrencilerin bilgiyi nasıl elde edecekleri konusunda öğretmen ve öğrencilerin izleyecekleri yöntem ve tekniklerin önemi kuşkusuz tartışılmaz. I believe that leanings targeting at the construction of a human community should be assessed not only in terms of moral, political or spiritual aspect, but also in terms of education and science. In all forms of public and self-expression, we perceive how people behave by just bearing in mind the issue of society. No one can get out of this frame, human’s course of action is their reflection. If proper solutions to problems met in a lifetime cannot be accomplished, just because society doesn’t address them, subsequently a person acting wrongfully will meet conflicts in human relations. The thing named as social utility is nothing but a close attachment to others. The sense of worth arises from a firm adherence to the “whole” and participation in the work of time. To be human isn’t just a supposed saying to be human means being part of the “whole”. It is the feeling of oneself as part of the “whole” Over the recent years a dramatic change in the world has been noted, and that the novelties produced have exerted influence over the social, political and economic fields. For instance, living in a new era of which changes are witnessed in information and communication (information) technology in all aspects related to the collection, processing, transfer use and production of new information. In this day and age where knowledge is growing on a daily basis it is assumed that reviewing the methods and techniques used in order to obtain new insight for resolving the problems of the education system is advantageous. The significance of the methods and techniques that teachers and students are going to follow in the context of how students will acquire knowledge on the point of realizing the teaching service at school is unquestionably indisputable.
Türkçe Öğretimi
Keywords: Türkçe, Eğitim, Öğretim, Kuzey Makedonya