Приказ на случај-Sy.Raiter - В. Челева-Марковска (Macedonian Medical Association, Society of basic, clinical, immunology and allergology, 1996)
Анализиран е болен со ретко заболување Sy.Raiter кое се одликува со следнава клиничка слика:уретрит или дизентерија со артрит и конјунктивит, кератит или иридоциклит.пациентот беше лекуван на Кликата за очни болести Клиниката за ревматологија во тек на 1995-1996г.Пациентот е млад маѓ роден 1965година.Болеста започнала со уретрит, а после две недели се јавува мукопурулентен конјунктивит без фоликули а потоа ја зафаќа корнеата како пунктиформен епителен и субепителен кератит со стромален инфилтрат, а веќе по 20 дена се јавува и унилатерален иридоциклит.Во меѓувреме болеста го зафаќа и левото стопало и колено со оток и бол. Кај пациентот се направени следните клинички испитувања и со следниве позитивни резултати: Se 600...50, Hb 129 g/l, Er 4.0, 10 (12)L, Le 13,3 10 (9) урина: маса Le; Урино култура Eshericia coli; AST 200, Waler Rose 0, RFo 0, EKG b.o; RTG на pulmo et cor b.o. RTG на карлица, 'рбет и две стопала b.o. HLA B27+. Пациентот беше лекуван со нестероидни антиреуматици, локална терапија со кортико стероиди и физикални процедури при што дојде до смирување на болеста без последици.