Современи методи и материјали во изградбата на коловозните конструкции кај патиштата - Мијоски, Г. (ПРЕСИНГ, Списание на Комората на овластени арх. и овластени инженери, 2019)
Според реализираните научни испитувања, на деформациите на коловозните конструкции влијаат повеќе фактори во синергија, каде како најзначајни се јавуваат сообраќајното оптоварување и климатскиот фактор. Флексибилната коловозна конструкција е составена од материјали со хетероген состав, кои различно се однесуваат на овие влијанија. За зголемување на отпорноста на овие влијанија и на деформациите во коловозната конструкција, една од можностите е примена на врзно средство полимер модифициран битумен (ПмБ).
Keywords: Коловозна конструкција, деформации, врзно средство, полимер модифициран битумен (ПмБ)