Полифонијата во еден сегмент од творештвото на Тома Прошев создадено во периодот од 1960-1980 година - Јовиќ, Тихомир (СОКОМ, 2017)
Тома Прошев е еден од најплодните македонски автори во втората половина од XX век. Во неговиот опус, кој ги опфаќа скоро сите музички жанрови, се застапени разновидни музички форми (од најмали до најкрупни), создадени за разновидни музички ансамбли. Оваа година (2016) се одбележуваат 20 години од смртта на Тома Прошев, еден од најзначајните македонски музички дејци. Со оглед на тоа што полифонијата е една од основните компоненти во творештвото на Тома Прошев, нашата цел е да се обидеме да одговориме на прашањето: дали во опусот на авторот се застапени полифони форми, односно на кој начин и каков вид полифонија е применета во неговите дела? Во творештвото на Тома Прошев создадено во периодот 1960 - 1980 година се застапени скоро сите горенаведени жанровски карактеристики. Имајќи предвид дека станува збор за навистина обемен опус (110 композиции), сметаме дека со разгледувањето на еден негов сегмент (ќе бидат разгледани композиции од кои е достапна партитура), ќе успееме да добиеме релевантен одговор на прашањето за примената на полифонијата во неговото творештво.
Keywords: полифонија, Тома Прошев