Етиката на хибрисот и херојството во песните за Болен Дојчин - Trajce Stameski (VERMILION International Journal of Literature and Art, 2018)
Целта на овој текст е да го покаже епскиот лик на Болен Дојчин како супстракт на концептот на хибрисот во чија суштина е нужноста од спознавање на човечката ограниченост и прилагодување на границите поставени од боговите и, од друга страна, етиката на херојскиот став која ја афирмира идејата дека единствено животот во херојски дух е вреден за афирмирање на сопственото постоење.
Keywords: Болен Дојчин, модел, хибрис, јуначка епика, трагичен јунак