O nespornom značaju etičkih kodeksa u novinarstvu - Donev, Dejan; Vojinović, Maja (Institut za usmeravanje komunikacija, Novi Sad & Fakultet političkih nauka, Beograd, 2022)
Formulisanje i poštovanje profesionalnih etičkih kodeksa u vezi sa dužnostima novinara, kojih oni treba da se pridržavaju u vršenju novinarske profesije, kao jedne vrste „modela” etičkih stavova, i njihovo učenje kako da postupaju u saglasnosti sa moralnim vrednostima i normama svoje profesije, jeste ono što spasava, rehabilituje i potom unapređuje jednu profesiju. Na novinarski etički kodeks ne sme više da se gleda kao na „mrtvo slovo na papiru”, „puki dokument”, nego kao na mogućnost postavljanja i prihvatanja određenih moralnih normi koje tokom vremena treba da budu inkorporirane u nečiji profesionalni kod postupanja. Time se i profesija jednostavnije obavlja, jer se motiviše konkretno i aktivno delovanje u toj oblasti, kao i objektivno suđenje o takvom delovanju. Generalno, bez visoke moralne izgrađenosti novinarstva iluzorno je očekivati dobro funkcionisanje i razvoj demokratije u jednom društvu.
Keywords: etički kodeks, norma, novinarstvo, profesionalizam