Urinary nephrin is earlier, more sensitive and specific marker of diabetic nephropathy than microalbuminuria - Kostovska, Irena; Tosheska Trajkovska, Katerina; Topuzovska, Sonja; Cekovska, Svetlana; Spasovski, Goce; Kostovski, Ognen; Labudovic, Danica (Centre for Evaluation in Education and Science (CEON/CEES), 2020)
Uvod: Dijabetesna nefropatija (DN) je vodeći uzrok završnog stadijuma bubrežne bolesti. Progresivno oštećenje i opadanje broja podocita često se javlja u ranim fazama DN, tako da se nefrin kao specifični protein podocita može smatrati potencijalnim biomarkerom ranog otkrivanja DN. Cilj ove studije je da utvrdi da li je urinarni nefrin raniji marker DN u odnosu na mikroalbuminuriju i da testira značaj urinarnog nefrina kao markera za rano otkrivanje DN. Metode: Naša studija preseka je obuhvatila 90 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 (T2DM), 30 bolesnika sa dijagnozom DN i 60 pacijenata bez dijagnoze DN. Za kontrolnu grupu smo koristili 30 zdravih ispitanika. Svi bolesnici sa T2DM kla sifikovani su u tri podgrupe prema odnosu urinarnog mikro albumina/kreatinina (UMCR): normoalbuminurni, mikro albuminurni i makroalbuminurni pacijenti. Nefrin u urinu je meren imunoenzimskim testom, mikroalbumin uz korišćenje turbidimetrijske i kreatinin koristeći foto metrijsku metodu. U krvnim serumima, merili smo nekoliko standardnih biohemijskih parametara. Rezultati: Ustanovljeno je da je nefrinurija prisutna u 100% pacijenata sa T2DM i makroalbuminurijom, u 88% sa mikro albuminurijom, kao i 82% pacijenata sa T2DM i normoalbuminurijom. Koncentracija urinarnog nefrina značajno je povećana u svim grupama ispitanika sa T2DM u poređenju sa kontrolnom grupom (p < 0,05). Nefrinurija je korelirala statistički negativno sa eGFR (r = -0,54). ROC analiza je pokazala da je kod pacijenata sa DN ukupna predviđena verovatnoća nefrina 96%. Zaključak: Urinarni nefrin je raniji, specifičniji i osjetljiviji marker od mikroalbumina u ranom otkrivanju DN.