Геодетска оскултација на браната "Матка" - Златко Србиноски; Златко Богдановски (Здружение Македонски комитет за големи брани - ЗМКГБ, 2017)
Геодетската оскултација на браните е една од најважните постапки при дефинирањето за степенот на стабилност на една брана. Браната "Матка" е најстарата брана во Република Македонија и единствен таков објект изграден пред Втората светска војна. Таа е лачна бетонска брана за чија оскултација членовите на Катедрата за виша геодезија беа ангажирани од 2013 год. По низата предложените и извршени подобрувања на геодетската основна мрежа, добиен е континуитет при точното дефинирање на податоците за точките опфатени со оскултацијата. Со спроведување современи и прецизни методи на мерење и пресметување, геодетските стручњаци преку геодетската оскултација обавуваат важна задача при дефинирањето на податоците според кои се детерминираат периодичните деформации на една брана.
Keywords: брана "Матка", геодетска оскултација, деформации