Перспективите на пазарот на хартии од вредност преку шалтер во Република Македонија - Наумоски, Александар (Економски факултет - Скопје, 2007)
Predmet na ista`uvawe na ovoj trud e dosega{niot i perspektivite za natamo{nen razvoj na {alterskiot pazar vo Republika Makedonija. Dodeka vo zemjite so razviena pazarna ekonomija pojavata na {alterskiot pazar nastana na odreden stepen na razvoj na komunikacionite tehnologii, negovata pojava vo na{iot slu~aj be{e determinirana od voveduvaweto i potrebata od sozdavawe likviden pazar na dr`avnite hartii od vrednost. Negoviot ponatamo{en razvoj sekako deka zavisi od pojavata, osobeno, na poslo`enite finansiski instrumenti, koi voobi~aeno se predmet na aktivno trguvawe na {alterskiot pazar. Sozadavaweto na dinami~na konkurencija pome|u berzata i pazarot preku {alter e neophodna za efikasno funkcionirawe na sekundarniot pazar. I na ovoj stepen na razavoj na {alterskiot pazar mo`e da se re~e deka toj stanuva konkurenten segment na berzata, zemaj}i go predvid faktot {to trguvaweto so kontinuiranite dr`avni obrznici vo celost se vr{i na ovoj pazaren segment.
Keywords: pazar preku {alter, berza, hartii od vrednost