Health protection system of persons with disabilities in Republic of Macedonia - Trajkovski, Vladimir (My University, 2015)
Uvod: Pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu je jedno od prava zagarantovanih Ustavom u Makediniji. Skoro da nijedna od zdravstvenih ustanova u Makediniji nije potpuno prilagođena potrebama osoba sa inavliditetom (OSI). Sistem zdravstvene zaštite je zasnovan na tri nivoa: primarna, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita. Cilj: Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi zdravstvena zaštita koji dobijaju osobe sa invaliditetom, kao i pomoć koju ove osobe dobijaju u zaštiti i brizi o njihovom zdravlju. Metodologija: U istraživanju je korišćen prilagođeni uzorak. Upitnikom u pilot istraživanju je obuhvaćeno 155 osoba sa invaliditetom, a prema vrstama: 86 osoba sa motoričkim poremećajima, 19 osona sa oštećenjem vida, 23 osobe sa oštećenjem sluha, 15 osoba sa oštećenjima u glasu, govoru i jeziku, 8 osoba sa hroničnim bolestima I 7 osoba sa višestrukom ometenošću. Za prikaz rezučtata je korišćena deskriptivna statistika. Rezultati: Anketiranjem je obuhvaćeno 155 ispitanika od ćega 88(57%) muških I 67 (43%) ženskih ispitanika. Kod gotovo polovine ispitanika (51%) postoježe zdravstvene ustanove u njihovim opštinama je zadovoljavaju njihove zdravstvene potrebe, kod 30% ispitanih ispunjavaju a 19% nisu sigurni u svom odgovoru. Oni koji nisu zadovoljni odgovorili su i da bi trebali biti oslobođeni od participacije u troškovima (54,8%), da zdravstvene usluge treba da se poboljšaju (25,6%), da je potrebna nega i pomoć drugog lica (15,8%), kao I da im je potrebno vise usluga lekara specijalista (3,8%). Zaključak: Nema dovoljno mogućnosti za zdravstvenu zaštitu, kao ni dovoljno usluga i servisa za kućne posete i patronažne službe za osobe sa invaliditetom. Prisutan je i hroničan nedostatak lekova sa pozitivne liste makedonskog Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega su građani prisiljeni da ih kupuju i plaćaju njihovu punu cenu.
SISTEM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSOBA SA INVALIDITETOM U REPUBLICI MAKEDONIJI
Keywords: health protection, persons with disabilities, health institutions, system, Republic of Macedonia