Негативната теологија на црковните отци: Апофатичките пристапи кај св. Јустин Маеник, св. Климент Александриски, Ориген Александриски и св. Августин - Тодоровска, Марија (ЗКФМ Антика, 2019)
Текстот нуди краток преглед на основните апофатички позиции во делата на св. Јустин Маченик, св. Климент Александриски, Ориген Александриски и св. Августин. Првиот христијански мисли‐ тел што тврдел дека само негативните термини се применливи на Бог, св. Јустин Маченик, инсистира на невозможноста Бог точно да се именува, како и на невозможноста Бог да биде спознаен преку некакво име. Иако негативната теологија на св. Јустин не е система‐ тична или развиена, во текстот се покажани главните точки од неговите апофатички формулации. Инклинирањето кон негативно‐теолошко мислење кај св. Климент Александриски е покажно низ неговата фасцинираност со мистериозноста и неговото инсистирање на предностите на тишината поради невозможноста Бог да се определи и да се спознае во рамките на ограниченоста на човекови‐ от јазик. Апофатичките пристапи во делата на Ориген се покажани низ неговите тврдења за трансцендентноста и неспознатливоста на Бог и исто така преку неговата свесност за методите на негативната теологија, а со тоа и преку дискусијата за употребата на алфа‐привативите во говорот за божјите атрибути. Текстот се обидува да покаже и дека, иако теологијата на св. Августин не е негативна доколку се земе во целина, во неговите дела постојат расеани апофатички позиции што изразуваат кратки и неповрзани, но јасни идеи за неискажливоста и неспознатливоста на Бог.
Keywords: негативна теологија, св. Јустин Маченик, св. Климент Александриски, Ориген Александриски, св. Августин, апофатички, Бог