BALKAN TÜRK EDEBİYATI’NDA TÜRK DÜNYASI - Osman Emin (“TURKOLOGICAL RESEARCH” INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL ULUSLARARASI “TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI” DERGİSİ, 2024)
Balkanlarda yetişen edebiyaçıların Türk edebiyatına getirdikleri yenilikler az değildir. Rumeli şairlerinin şiirleri bazı noktalarda öncülük ederek Türk edebiyatına yeni bir yön verdikleri ve Türk edebiyatına önemli katkılar sağladıkları görülmektedir. Bir dönem Balkanlar’da yaşanan siyasi olaylar, Türkçe’nin konuşma dili olarak yasaklanmasına yol açmıştır. Türk dilinin kullanımına karşı yapılan bu kısıtlama Balkan Türklerini, edebiyata yöneltmiştir ve milli hisler edebiyata yansıtılmıştır. Zamanın bir getirisi olan direniş gücü ile Türkçe, tüm kısıtlayıcı baskılara göğüs germiş ve sahada eser dili olmaya devam etmiştir. Sonraki aşamalarda ise coğrafi özellikleri ile önemli bir yer edinen ve kültürel bağlamda bir merkez konumunda olan Balkanlar, Balkan Türk edebiyatına şair ve yazarlar kazandırma yolunda adımlarını atmaya başlamışlardır. Balkanların yeniden şekillendirilmesi ve Türk edebiyatının temel taşları 1944 yılında atılmıştı . O dönemden itibaren Türk dünyası devletleri arasında diplomasi alanında ilişkiler kurulmuştur. İlişkiler kurulduğu andan itibaren karşılıklı dostluk ve anlaşma isikametinde olmuştur. Siyasi ilişkilerle beraber, kuşkusuz edebi ve kültürel alanda ilişkilerimizin düzeyi çok önemlidir. Türk unsuruna gelince Osmanlı-Türk kültürünün gerçek mirasçıları olan Balkan Türkleri, millî benlikleri ile eğitimlerini, dilini, edebiyatını ve kültürünü koruyup geliştirmekle yetinmeyerek, Türk Dünyası arasında her yanlı ilişkilerin gelişmesinde adeta altın bir köprü rolünü oynamaktadır.
TURKIC WORLD IN BALKAN TURKISH LITERATURE/BOLQON TURK ADABIYOTIDA TURK DUNYOSI
Keywords: Balkanlar, Türk Edebiyatı, Kültür, Türk Dünyası, Orta Asya.