Верата, општеството и вредностите - Ѓорѓевиќ, Милан (Konrad Adenauer Stiftung, Скопје, 2019)
Изминатите децении едно фундаментално недоразбирање значително го обликува религиозно-општествениот дискурс во источна Европа: современиот концепт за демократијата се по- често се доживува како антипод на религиозноста. Околу оваа претпоставка општеството се поларизира, понекогаш до крајните граници на трпеливоста, а и отаде нив. Притоа, се чини дека спро- тиставените страни успеале да постигнат консензус околу една појдовна претпоставка. Имено, и едните, и другите претпочитаат да го превидат фактот дека современата европска култура е из- недрена од една визија за светот и човекот која му е сопствена на христијанството. Човековите права и слободи, солидарноста, инклузивноста и чесноста се изворно христијански добродетели.
Религиски, морални и етички вредности кај младите, Konrad Adenauer Stiftung, Скопје 2019