Фраземи со компонента нокoт во македонскиот и во чешкиот јазик - Јасминка Делова-Силјанова (Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“- Скопје, 2020)
Во нашиот труд се задржуваме на чешките фраземи со соматска клучна компонента нокот што ги ексцерпиравме од дела на чешки јазик преведени на македонски. Во нашата анализа поаѓаме од когнитивистичката теорија, телесноста и јазичната слика на светот. Правиме семантичка поделба на фраземите и ги споредуваме со македонските преводи
Keywords: македонски соматски фраземи, чешки соматски фраземи, нокот