ДРЖАВЕН ПАТ А3 ОБИКОЛНИЦА НА РЕСЕН - Ristov Riste; Gacevski Vasko; Nedevska Ivona; Ognjenovic Slobodan; Zafirovski Zlatko; Mickovski Angel (Macedonian Association of Road Engineers „Via Vita“, 2022)
Експресните патишта претставуваат посебен предизвик за проектирање и градење бидејќи истите подлежат на највисоките стаданрди за реализација како и автопатиштата. Со моменталната експанзија на патната инфраструктура во Република Северна Македонија е дефинирана потреба за проектирање на нова патна секција на локација каде претходно имало голем сообраќаен застој поради навлегување во урбана средина. Секцијата која е опфатена претставува дел од магистралниот пат А3 кој започнува од крстосница Требениште (спој со А2) и завршува до граничен премин Делчево. Оваа обиколница ќе понуди побрзо, побезбедно и поудобно транзитирање. Со самото тоа, се подига безбедноста и удобноста при патувањето, како и растоварување на локалното населениe од транзитниот сообраќај, внатре во општината. Во овој труд се претставени каректеристики при проектирање на обиколницата Ресен, која се води како експресен пат и прва фаза од идното автопатско решение во овој југозападен дел од нашата држава.
Keywords: Автопатишта, експресен пат, инфраструктура, обиколница, сообраќај