Англиските герунд-партиципни дел‑реченици и нивните македонски еквиваленти - Gjurchevska-Atanasovska Katarina; Cvetkoski Vladimir (Department of Slavic Languages and Literatures, Faculty of Arts, University of Maribor, 2022)
Герунд-партиципните конструкции во англискиот јазик имаат широка употреба и различни функции. Структурно се разнолики и се јавуваат во различни контексти, што доведува до семантички варијации. Трудот се фокусира на нефинитните герунд-партиципни дел-реченици во англискиот јазик од формален и од функционален аспект. Преку споредбена анализа на примери од англискиот и од македонскиот јазик се разгледуваат и нивните македонски преводни еквиваленти. Целта е да се направи паралела помеѓу двата јазика во однос на нефинитните герунд-париципни дел-реченици и да се понудат согледби за сличности и разлики помеѓу двата јазика. Клучни зборови: нефинитни герунд-партиципни дел-реченици, сегашен партицип, -ing дел-реченици, форма, функција, преводен еквивалент.
Keywords: нефинитни герунд-партиципни дел-реченици, сегашен партицип, -ing дел-реченици, форма, функција, преводен еквивалент.