Konceptualizacija smrti v slovenskem in makedonskem jeziku - Nikolovski,Gjoko; Mirchevska Bosheva, Biljana (Faculty of Philology, Banja Luka, 2025)
Prispevek prinaša konceptualizacijo smrti v slovenskem in makedonskem jeziku skozi prizmo kognitivnih mehanizmov metafore in metonimije. S tem ciljem je iz dveh jezikov analizirano frazeološko gradivo, ki prinaša jezikovno podobo nenasilne smrti. Zbrano gradivo je s pomočjo konceptualne in kontrastivne analize razvrščeno po metonimiji FIZIOLOŠKI UČINKI SMRTI NAMESTO SMRTI in metaforah UMIRANJE JE SELITEV, SMRT JE DOLI, SMRT JE SPANJE, SMRT JE ŽIVO BITJE, SMRT JE UGASNJENA SVETLOBA, SMRT JE ZAKLJUČNO DEJANJE, SMRT JE IZGUBA DRAGOCENEGA PREDMETA, SMRT JE IZGUBA SNOVI in LJUDJE SO ŽIVALI, s čimer preizkušamo izhodiščno tezo članka, da so v tvorbo slovenskih in makedonskih frazemov ter njihovega pomena vključeni kognitivni mehanizmi metafore in metonimije, kar prispeva k širšemu pogledu na koncept smrti v obeh jezikih.
Conceptualisation of Death in the Slovenian and Macedonian Languages
Keywords: kontrastivna analiza, konceptualna analiza, frazemi, slovenski jezik, makedonski jezik, kognitivno jezikoslovje.1 gjoko.nikolovski@um.siIzvirni znanstveni članekUDK 811.163.6`366.58:811.163.3-26DOI 10.21618/fil2532343nCOBISS.RS-ID 143855873