Збороредот на некои партикули во предлошките синтагми - Бобан Карапејовски, Анета Дучевска (Филолошки факултет „Блаже Конески“, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, 2020)
Линеаризацијата и збороредот често се сфаќаат како синонимни термини. Сепак, збороредот можеме да го означиме како подмножество на множе-ството линеаризација, во смисла на поставувањето на поголеми елементи во исторедноста, како основа на синтаксата (σύν-ист, τάξις-ред), наспре-ма поставувањето на еден збор во рамките на помалите единици од речени-цата (дел-реченица, именска група, итн.). Традиционално, за партикулите се зборува како за неменливи (непарадигматски) зборови, кои немаат своја одделна семантика, туку ја добиваат со нивната употреба во пошироки и покомплексни конструкции. Стандардот налага тие да се наоѓаат во ини-цијална позиција во именските групи (ИГ) воведени со предлог (предлош-ки синтагми), бидејќи се однесуваат на целата ИГ. Ние покажуваме случаи во кои партикулата зазема неиницијална позиција од прагматички причини (фокусирање на квантификаторот) или, пак, како ограничување (лимитативност)/модификација на модификаторот од квалитативна природа на центарот на ИГ. Linearization and word order are frequently considered to be synonymous terms. Yet, word order can be marked as a subset of linearization as a set, in a sense of setting larger elements at the same level, as a base for the syntax (σύν – together, and τάξις – an ordering), opposed to setting one word within the smaller parts of the sentence (clause, noun phrase, etc.). Traditionally, we say that particles are non-paradigmatic words that do not have their own semantics but they obtain their meaning as part of broader and more complex constructions. The Mace-donian norm prescribes that these words should take an initial position in noun phrases (NP) introduced with preposition because they refer to the whole NP. However, we will demonstrate that there are cases in which a particle can take a non-initial position due to the pragmatic motivation (focus on a quantifier) or as a limitation/modification of the qualitative modifier in such cases in which the centre of the NP is already qualitatively modified.