ÇOCUK DERGİLERİ - Osman Emin (NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK EĞİTİM DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ., 2020)
Dünyamızda hızla gelişen bilim ve teknoloji ile elde edilmesi gereken en önemli beceri okumadır. Okuma, çocuk yaşlarında başlayan ve toplumun gelişimi açı sından en önemli özelliklerinden biri olarak kabul edilir. Çağın değişen şartla rına ayak uydurmak, bu şartların küçük yaştaki çocukların hayatlarına etki et mesi, onların ilgi ve ihtiyaçlarını, beklentilerini, isteklerini hissetmeden ve bütün bu özellikleri göz önüne getirmeden başarılı çocuk dergileri meydana getirmek mümkün olamaz. Gezmen’e (2019: 61) göre, toplumsal açısından çağdaşlaşmayı, gelişmiş toplumsal seviyesine ulaşmanın yolu özellikle kitle iletişim araçlarına bü yük pay düşmektedir. Ancak günümüzde çocuğa verilen önemin artmasıyla, her alanda çocuk merkezli bir gelecek düşüncenin kazanılmasına neden olmaktadır. Çocuk dergileri ve eğitim içerikli yayınlanan yayınlar geleceğin yetişkinleri olarak görülen çocuklara davranış kalıplarını aşılamada büyük önem taşımaktadır. Okumanın çocuklarda bir alışkanlık hâli almasını etkileyen unsurlar vardır. Okulun en temel göevlerinden biri okumayı bir beceri hâline dönüştürmektir. Böylece öğrencilerin okuyan, eleştiren, düşünen ve okudukları arasında ilişki kurabilen bireyler olması sağlanmaktadır. Çocuk dergilerinin, bununla birlikte çocuk edebiyatının önemini ele aldığımızda çocuğun bilişsel, duyuşsal yönden geleceğe doğru hazırlanmasında bu unsurların önemi büyüktür. Çocuk dergiciliği; gerek amaç gerek konu olarak genel dergicilikten farklı bir alandır. Çocuk dergileri hem eğitim hem de edebiyatla doğrudan ilişki içerisindedir. Aslında her iki alanın temel taşı çocuktur.
ÇOCUK EDEBİYATI