Развој на идејата за поделба на власта во Римската република-паралели со современите концепти на организација на власта - Рунчева Христина (Правен факултет "Јустинијан Први", 2015)
Авторката го следи развојот на идејата за поделба на власта, која води потекло од времето на Римската република и ја препознаваме во „мешовитиот устав“ на Полибиј. Се разбира, Римскиот „устав“ длабоко се разликува од уставите на современите држави, но моделот на флексибилна поделба на власта, претставен во овој т.н. мешовит устав во материјална смисла е вистински предизвик и инспирација во споредбеното уставно право. Преку паралели со современите концепти и примери на организација на власта, во овој труд се анализираат трајните придобивки на Римската република.
Keywords: устав, поделба на власта, Полибиј, Римска република, сенат, народни собранија, магистратури, современи држави.