Применa на 3D-Plan-View модел за филтрациона анализа на дисконтинуиран дренажен систем кај брани на нестеновити основи - Љупчо Петковски, Стевчо Митовски, Фросина Пановска (Здружение Македонски комитет за големи брани, 2021)
При истражување на филтрацијата во нестеновити основи кај браните најчесто задоволителни резултати се добиваат со 2Д анализи. Меѓутоа, доколку се истражува варијанта на дисконтинуиран дренажен систем, составен од вертикални бунари кои не се преклопуваат, тогаш клучен параметар е оскиното растојание помеѓу бунарите. За определување на ова растојание е неопходен 3Д модел. Филтрационата анализа на дисконтинуиран дренажен систем со 3Д модел мора да е за исти гранични еквипотенцијални услови и ниво на вода во приемниот дел на дренажата како и анализата со 2Д модел, која се применува за континуиран дренажен систем. 2Д анализата е неопходна за калибрирање на апроксимативен 3Д модел (Plan View), но и да може да се споредуваат добиените резултати за различните алтернативни решенија за дренажниот систем. Методологијата со примена на Plan View модел е илустрирана со анализите на филтрацијата за избор на оптимално решение за санација на неповолните појави кај браната „Лисиче“, Велес.
Keywords: анализа на филтрација, вертикална дренажа, 3Д-Plan-View модел