ЖАНРОВСКИОТ СИСТЕМ НА МАКЕДОНСКАТА НАРОДНА ПОЕЗИЈА - Trajce Stameski (Journal of Contemporary Philology (JCP), 2024)
Овој текст дава преглед на карактеристичниот жанровски систем на македонската народна поезија, како важен дел од македонската култура, културна историја и фолклористика овозможува да се согледаат, и во дијахрониска и во синхрониска перспектива, најважните народни искуства во креирањето и обликувањето на композицијата и содржината на народните поетски жанрови. Текстот главно се однесува на опишување на процесите на проширувањето на жанровскиот систем македонската народна поезија преку збогатувањето на тематско-мотивскиот репертоар и формирањето на сопствен јазично стилски изразен систем преку кој се актуелизираат и сите развојни процеси на жанровите низ вековите. Низ дијахрониска перспектива текстот ја покажува целокупноста на поетскиот жанровски систем на народното творештво како непроценлив доказ за развојот на македонската народна култура и фолклор, македонскиот јазик и литература низ вековите, како клучни идентитетски специфики на македонскиот народ.
(Публикацијата е во печат. Прикачена е конечната и рецензирана верзија на текстот)
Keywords: жанровски систем, лирски жанрови, фолклор, народна поезија, народна култура