Искуства од наставата по француски јазик на дел од факултетите на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола - Милена Касапоска (Филолошки факултет „Блаже Конески“- Скопје, 2013)
Целта на трудот е да ги опише искуствата од наставата по француски јазик како јазик во струка на Факултетот за администрација и менаџмент на информациски системи и Правниот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски” во Битола. Дел од проблемите и дилемите со кои се соочуваат лекторите по француски јазик се: отсуство на континуитет во изучувањето на јазикот заради статусот на “изборен” предмет, работа со голем број студенти во една група, недостатокот на методи за јазик во струка за почетници (ниво А1), недоволно познавање на стручната област во која се предава јазикот од страна на лекторите.
Keywords: ФАМИС, Правен факултет, јазик во струка, методи, проблеми, решенија