Да се говори како/наместо Другиот - Марија Ѓорѓиева-Димова (Department for Croatian studies, Faculty of Philosophy, University of Rijeka, 2023)
Поаѓајќи од теориските описи на хетеробиографијата, т.е. на aвтобиографијата пишувана од друг, понудени од страна на Лучија Болдрини, овој текст има за цел да го толкува романот Рaзговор со Спиноза од македонскиот писател Гоце Смилевски како парадигма- тична хетеробиографија во современата македонска проза. Интерпретативниот фокус е поставен врз три рамништа: 1. врз нара тивните постапки во романот; 2. врз жанровските и интер- дискурзивните трансгресии меѓу фикцијата и историјата, меѓу книжевноста и философијата и онтолошките трансгресии меѓу световите и текстовите; 3. врз етичките импликации на хетеро- биогрфијата низ призма на етичката и на правната одговорност на авторот да го преземе гласот на друга историска личност.
Keywords: хехетеробиографија; книжевност-историја; македонски роман; Гоце Смилевски