Prevencija straha u stomatoloskoj praksi iz ugla pedijatriskog anesteziologa - Stevic M; Vlajkovic A; Marjanovic V; Budic I; Jovanovski-Srceva M; Milenkovic M; Simic D (Medicinski Fakultet Beograd, 2019)
Pedijatrjski pacijeni su običnonekooperativni,uplašeni,anksiozni i pokazujufizičkuotpomostpríikomrazdvajanjaod roditelja. Još uvek je mnogo dece koja pate od ozbiljnih stomatoloških problema zbog ekstremne anksioznosi i straha od zubara. Midazolam, se već dugi niz godina koisti kao jedan od najsigurnijih i najefikasnijih lekova za sedaciju dece za stomatološke procedure, dijagnostičke metode i medicinske operacije. Sa druge strane, dosta autora opisuju pozitivan sedacijski efekat upotrebom različith lekova koji se koriste zajedno sa Midazolamom. Dexmedetomidine (DEX) je visoko selektivni a-2 agonist adrenoreceptora koji obezbeduje sedaciu, anksioliz i analgetske efekte bez respiratornedepresije. posebno kod pedijatrijskih pacijentata. Melatonin (hormon hipofize) ima nekoliko prednosti koje uključuju hipnotički, anksiolitčki, sedativni i anti-inflamatomi efekat. Pre upotrebe sedacje značajno je ispitati veličinu tonzila, i disajni put kod dece da bi se smanjila incidenca komplikacija. Svakako, u svim studijama se novodi da treba izbegavati jelo 6h i vodu 4h pre premedikacije.