Музичкиот сегмент во обредот „Истерување на чумата“ – студија на случај од с.Истибања, Источна Македонија - Димитријевски, Александар (Асоциация за антропология, етнология и фолклористика »Онгъл«, 2015)
Македонискиот музички фолклор е комплексен ентитет со различни нивоа на претставување. Тој е богат со обреди и обичаи кои вклучуваат разновидни музички примери. Случајот со обредот „Истерување на чумата“ со неговото испреплетување на духовните и световните сегменти прикажува уникатен пример на амалгам помеѓу пагански, православни христијански и локални народни верувања и обичаи. Едно го главните прашања е: дали музиката во овој пбред претставува основен извор на интерпретација или едноставно постои како музичка позадина? Во овој труд ќе се обидам да ја детерминирам трансформацијата на обредот и значењето на музичкиот сегмент во рамките на неговата изведба.
The Music Segment in the "Abolishing of the Plague' Rite" - a Case Study from the Village Istibanja, Kochani region
Конференции ДЕВЕТИ ЦАР-ШИШМАНОВИ ДНИ В САМОКОВ (ТРИДЕСЕТ И ПЕТИ НАУЧНИ ЧЕТЕНИЯ НА АСОЦИАЦИЯ ЗА АНТРОПОЛОГИЯ, ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА „ОНГЪЛ”
Keywords: македонски музички фолклор; обреди; с. Истибања